Interesting encounters upon traveling in China: Conversation with locals. One of my favorite things during travels is the interaction I have with the locals. So, here I am to share two of my favorite and most interesting encounters I have had the opportunity to experience throughout these five years I have been here in China. Lugu Lake, Yunnan.Winter last year my...
Masjid Id Kah
Islam Di China China merupakan negara yang amat unik sekali. Negara ini menyimpan pelbagai peninggalan silam dan sejarahnya amat panjang. Oleh itu, tidak hairanlah negara ini menjadi tumpuan pelancong dari setiap negara untuk meneroka setiap tempat peninggalan sejarah di negara tersebut.China mempunyai keluasan negara yang besar dan sebahagian besar penduduknya terdiri daripada etnik bukan Islam. Saya yakin ramai di antara kita...
datang china
China Membuka Pintu Seluasnya Untuk Anda Datang China Datang China dan alami pengalaman menakjubkan melawat negara tembok besar ini. Sejak mula membuka pintunya pada dunia, negara tembok besar ini mengalami pertumbuhan pesat yang membawa kepada banyak perubahan besar pada negara.Negara yang kaya dengan tinggalan sejarah ini, semakin lama semakin menjadi pilihan pelancong dari seluruh pelusuk dunia. Maka tidak hairan lah...
jangan pergi china
Jangan Pergi China! Jangan pergi China sebelum baca artikel ini!China, sebuah negara kaya dengan budaya dan sejarah. Antara perkara yang penting, dan wajib anda tahu sebelum pergi China adalah pantang larang mereka.Kenapa kami cakap jangan pergi China? Jangan pergi China sebab tak tahu budaya mereka terutama pantang larang mereka. Ya, sila tahu dan fahamkan budaya mereka sebelum pergi China.Sebagai seorang...
Keunikan Dan Kelainan Negara Kepulauan Republic Of China.Fakta tentang Taiwan. Siapa yang tidak pernah mendengar nama negara Taiwan? Mungkin kita pernah dengar dan pernah menggunakan produk buatan negara ini. Tetapi, pernahkah kita dengar tentang sejarah, kejayaan ataupun menjejakkan kaki di negara tersebut?Pada kali ini, saya ingin memberi sedikit info tentang negara Taiwan kepada para pembaca sekalian dari pelbagai perspektif.Taiwan...
tempat cantik di china
Angkat Lensa Kamera Anda Dan Jom Teroka Tempat Cantik Di China Jika sedang merancang ke China, pastikan anda merancang untuk ke 7 tempat cantik di China ini.Memiliki tanah yang luas menjadikan bumi China kaya dengan kepelbagaian bentuk muka bumi serta permandangan semula jadi yang sangat indah.Orang kata melancong ke China sudah seperti membawa anda berjalan ke serata dunia. Dari landskap...
Stret Food China
Street Food China Sebelum anda travel ke China, anda pasti mencari-cari apakah makanan yang perlu dicuba jika ke sana terutama street food China. Kan? Seperti dalam ARTIKEL INI, senarai makanan yang wajib dicuba banyak tapi kami nak senaraikan kepada anda senarai makanan ‘Street Food’ yang menjadi makanan orang China. ‘Street Food’ ni banyak dijual di tepi jalan, mahupun di kedai-kedai kecil. Kedai...
Cycling to great wall
Aktiviti berbasikal di China bukanlah lagi satu budaya yang asing. Berbasikal menjadi trend yang paling terkini bukan sahaja dalam kalangan rakyat China sendiri malahan popular dalam kalangan pelancong.Peningkatan penggunaan basikal di China merupakan satu permulaan bagi mengatasi masalah kesesakan lalu lintas yang menjadi masalah utama di negara ini terutamanya di bandar-bandar besar seperti Shanghai dan Beijing. Bukan itu sahaja,...
Aktiviti Yang Boleh Dilakukan Pada Waktu Malam. Beijing menjadi tempat destinasi utama yang boleh dilawati sekiranya anda berada di negara China. Ibukota negara tembok besar ini pastinya menyimpan seribu destinasi yang menarik untuk di kunjungi tidak kira apa waktu sekali pun. Dan pastinya tidak cukup waktu satu hari jika ingin menjelajah tempat tempat yang menarik di sekitar Beijing.Suasana kota Beijing...
Melancong ke China
Budaya 5000 tahun Melancong ke China, salah satu destinasi yang kaya dengan budaya, sejarah dan tamadun. China, mempunyai sejarah lebih daripada 5000 tahun juga memiliki peradaban yang sangat tinggi. Jika kita melihat pelancong yang datang ke Malaysia, kita dapat bezakan mana satu pelancong yang menghormati budaya tempatan dan mana satu tidak. Selain daripada menghormati, memahami budaya tempatan juga sangat penting sebagai...